Izstāde "Tamborējumi Latvijas etnogrāfijā"08.03.2023 — 04.06.202310:00 — 17:00

Š.g. 7. martā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē tiek atklāta izstāde “Tamborējumi Latvijas Etnogrāfijā”. Izstāde veidota no muzeja krājuma materiāliem, pētījuma un izstādes autore Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Etnogrāfijas departamenta vadītāja Dr. hist. Aija Jansone.

 

Tamborējums ir rokdarbu tehnika, kas 19. gadsimta nogalē caur pilsētu, muižu un baznīcu pakāpeniski kļūst pazīstama visā mūsdienu Latvijas teritorijā. Tas ir laiks, kad ir notikusi sociālekonomiskās formācijas maiņa, ir kļuvuši intensīvāki sakari starp pilsētu un laukiem, kas mudināja arī zemniekus ģērbties un veidot savu sadzīvi atbilstoši laikmeta prasībām.

Tamborējums ir salīdzinoši jauna rokdarbu tehnika, 19. gadsimta sākumā tā īpaši populāra bija Francijā, Anglijā un Vācijā, Zviedriju tā sasniedz tikai 19. gadsimta vidū, bet Latvijas teritorijā tamborējums konstatēts vēl dažus gadu desmitus vēlāk – 19. gadsimta nogalē.

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāde “Tamborējumi Latvijas etnogrāfijā” rāda tamborējuma izejmateriāla, tamboradatu, apmācības metodiku, kā arī plašu gatavo darinājumu klāstu, īpaši izceļot ar tamborējumiem rotātās telpu un gultas tekstilijas.

Izstāde būs apskatāma līdz 4. jūnijam. Izstāžu zāles darba laiks no trešdienas līdz svētdienai.

Pēdējoreiz atjaunināts:07.03.2023